Reinigen van je make-up borstels

- Hou je borstels langer in leven -

Je make-up borstels tijdig reinigen is belangrijk om je huid bacterievrij te behouden. Je staat ervan versteld wat er allemaal in zo’n borstel zit van bacteriën, dode huidcellen en oliën. Bovendien zijn je borstels zo een langer leven beschoren.
Deze 7 tips helpen jou om je make-up kwasten langer en beter te bewaren.

 

1. Maak je borstels vochtig, niet nat

Als je je kwasten reinigt, zorg er dan voor dat je ze nooit volledig onder water dompelt. Zo kan het metalen deel gaan roesten of de lijm die de haren samenhoudt gaan loskomen. Probeer dus eerder wat water over de haren te sprenkelen of de borstel ondersteboven onder de kraan te houden, zodat enkel de haren nat worden.

2. Laat hem schuimen

Eens je borstel vochtig of lichtjes nat is, is het tijd om hem echt te reinigen. Je hoeft niet perse een duur reinigingsmiddel te kopen, een milde shampoo (babyshampoo) doet zijn werk ook goed. Doe een kleine hoeveelheid van de shampoo in je hand of in een klein kommetje, en draai de borstel er in rond totdat hij begint te schuimen. Spoel hem vervolgens grondig uit.

3. Verwijder overtollig vocht

Eens je borstels volledig proper zijn kan je best het overtollige water eruit knijpen. Zo kan de borstel sneller drogen. Je kan het water eruit knijpen met een handdoek of een keukenrol. Eens je het meeste vocht eruit hebt gekregen is het belangrijk dat je de kwast terug in de oorspronkelijke vorm krijgt. Zo gaan de haren niet alle kanten uit staan.

4. Laat de borstel natuurlijk drogen

Laat je kwast volledig drogen alvorens hem opnieuw te gebruiken. Je kan hem op een lichtjes brandende chauffage laten drogen (op een handdoek) of op het einde een haardroger gebruiken op een lage koude stand.

5. Laat ze liggend drogen

Leg je borstels bij voorkeur op een handdoek ergens op een droge plek. Zo behouden ze het best hun vorm en kan het water niet vast geraken in het metalen deel of in de lijm.

6. Vergeet handvat niet

Omdat je nu toch al de moeite hebt gedaan om je borstel te reinigen is het belangrijk dat je het handvat niet vergeet in het proces. Op het handvat zitten namelijk ook bacteriën die makkelijk verspreiden naar de borstelharen of je handen kunnen infecteren. Gebruik een watje of een keukenrol met wat ontsmettingsalcohol en maak het handvat proper.

7. Herhaal tijdig

Je borstels vaak reinigen zou een routine moeten zijn. Omdat we niet elke dag tijd hebben om onze borstels proper te maken, is het toch belangrijk dat je dit minstens eenmaal per maand doet.